
Het Schilderij
Het Schilderij
Je hebt gespeeld en daarmee ook een uniek schilderij gemaakt! Kleurrijk en met jouw lichaam erop. Alles wat er te zien is op het schilderij heb jij gemaakt. Wat vind je ervan? Hoe voel je je nu?
Aan het einde van een Spiegelstem ervaring is jouw schilderij klaar, maar misschien is dit pas het begin..? Het begin van een gesprek bijvoorbeeld over moeilijke emoties. Of het begin van een kleurplaat. Of het begin van een expositie of Spiegelstemboek. Of…..
Het schilderij gaat over het kunstwerk dat jij gemaakt hebt. Dit unieke schilderij vertelt van alles over hoe jij gespeeld hebt. Het kan een ingang zijn voor groepsbegeleiders om op een andere manier te praten over emoties en samen te reflecteren. (zie “Hoe een schilderij te lezen” hieronder)
Het schilderij lezen en bewerken
Het uitgeprinte Spiegelstem schilderij is een visuele weergave van wat de jongere in de speelsessie heeft gedaan. Was de speler druk? Heeft de speler aan het einde rustig stil gelegen? Heeft de speler veel verschillende geluiden gemaakt of veel van hetzelfde? Heeft de speler veel geschreeuwd? Al deze dingen kun je aflezen aan het schilderij. Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat de kinderen er zelf iets bij kunnen schrijven of tekeken, dit kunnen woorden zijn, krasen maar ook vleugels dat is aan de kinderen zelf.
Nagesprek
Wanneer het schilderij is uitgeprint, kan er een nagesprek gevoerd worden met de jongere over wat zij in de speelsessie hebben gedaan en hoe zij zich voelen. Het kan ook een aanknopingspunt zijn om te praten over gevoelens in het algemeen en hoe de jongeren hier mee om (kunnen) gaan. Hieronder vind je wat voorbeeldvragen die je zou kunnen gebruiken.
Vragen
Aanleiding voor gebruik
Hoe voelde je je voordat je naar Spiegelstem ging?
Waarom wilde je naar Spiegelstem?
Wat was de reden dat je een Spiegelstem schilderij wilde maken?
Ervaring
Hoe ging de speelsessie? Was het leuk?
Wat vond je het leukste om te doen?
Heb je lekker gelegen op het tapijt?
Hoeveel vissen heb je gemaakt? Welke kleuren hadden ze?
Emotie
Hoe voelde je je voor het spelen?
Hoe voelde je je na het spelen?
Is er een verschil tussen hoe je je voelde toen je de ruimte in ging en hoe je je nu voelt?
Interpretatie
Wat zie je allemaal in het schilderij?
Heb je veel bewogen? hoe zie je dat?
Heb je veel geluid gemaakt? hoe zie je dat?
E.v.t. kun je ook wat meer sturende vragen stellen bijv.: ik zie dat je veel harde geluiden hebt gemaakt, klopt dat? Waar komt dat door?
Waar lijkt het op, als je je fantasie gebruikt? Wat zie je er allemaal in?
Wat vind je van wat je gemaakt hebt?
Regulatie
Voel je je nu rustiger/fijner dan voor het spelen? hoe komt dat?
Hoe merk je dat je boos/onrustig wordt?
Als je boos bent of onrustig bent, wat doe je dan om je beter te voelen of om weer rustig te worden?
(in geval van conflict/escalatie) Wat zou je een volgende keer anders kunnen doen?
Bundelen van de schilderijen
Alle schilderijen worden automatisch opgeslagen en zijn door jullie online te bekijken dmv het linkje in de gemeenschappelijke appgroep.
Jullie kunnen ervoor kiezen om de mooiste schilderijen tentoon te stellen (bijvoorbeeld op een speciale Spiegelstem-wand in jullie gebouw) of te bundelen in een echt Spiegelstemboek. Ouders, vrienden en familie kunnen (digitale) kopieën van de schilderijen ontvangen, er kunnen kaarten worden ontworpen én een printje van een schilderij kan als een kleurplaat worden gebruikt. Dus: wees creatief en verzin iets dat wij nog niet verzonnen hebben!
→ Laat ons weten wat jullie verzonnen hebben via onze whatsappgroep!